Blog - článok

Nachádzate sa v sekcii článku
2
mar

Jana Olejová, farmaceutický laborant – Poprad

Môj obdiv a láska k lekárni vo mne asi driemala odmalička.

Ako tvrdohlavý a cieľavedomý kozorožec som odolala nátlakom učiteľov ísť na gymnázium a poslala som si prihlášku na SZŠ v Košiciach. Rok 1989 sa tak stal revolučným aj pre mňa. Hneď po maturite som nastúpila do lekárne, kde sa najťažšie premieňala nadupaná teória na prax v priamom kontakte s pacientom.  Ako ryba vo vode som sa cítila v labáku, podučila som sa homeopatii, dermokozmetike, prijmu zásielok, po čase vydaji zdravotníckych pomôcok, príprave liekov na žiadanky, retaxu RP, chystaniu liekov na RP, objednávkam… a tomu najdôležitejšiemu pre našu prácu – komunikácii s pacientom… Konečne som si splnila sen. Zistila som, že naša práca nie je žiadna nuda a to ma na nej baví.

Túžba po poznaní a nových  skúsenostiach má previedla za 30 rokov práce rôznymi lekárňami. V každej  som mala šťastie na výborné kolegyne a kolegov , ktorí mi dali možnosť veľa sa od nich naučiť a pomôcť  profesionálne vyrásť. Nutnosť sústavného vzdelávania mi dodnes dáva nielen nové poznatky, ale aj možnosť spoznať nových ľudí z pharma prostredia a vzájomnú výmenu skúseností z praxe . Aj v práci sa dá vybudovať rodinný život a dobrý kolega či kolegyňa sa stanú kamarátmi na voľné chvíle. Dobrý tím tak vedie k úspechom  a úspech k spokojnosti  na všetkých stranách.

Mojou láskou a koníčkom sa za tie roky stala dermokozmetika, s ktorou pracujem od začiatku svojej praxe. Aj počas materskej dovolenky som pracovala ako dermoporadkyňa pre značky L’Oréal  a posledných  6 rokov mám možnosť využívať svoje poznatky v Ekolekárni v Poprade , kde máme vybudované veľké dermocentrum zastúpené rôznymi dermokozmetickými značkami. Denne som v kontakte  s ľuďmi , ktorí túžia mať nielen krásnu, ale aj zdravú pleť. Ochoreniami kože trpí čoraz viac ľudí, či už od narodenia, alebo počas života získanými alergiami, intoleranciami, akné, psoriázou, seboreou, vypadávaním vlasov, lupinami a pod. Teší ma, ak nájdeme spolu riešenie na ich problémy, ak sa vrátia s poďakovaním , že sa ich život s ochorením  zmenil a ťažkosti  ustúpili. Mnohí si zas nájdu komfort, zdravie a krásu svojej pokožky.

Uznanie, že veľakrát sme my tí, ktorí pomohli, lebo sme počúvali, pochopili a poradili, je to najcennejšie. Má význam, že sme. Hoci nás čoraz viac valcujú internetové lekárne a e-shopy svojimi bezkonkurenčnými cenami, my poskytujeme vzácne informácie, ktoré tam nenájdu, alebo im nerozumejú.

Každým dňom sa tak uisťujem, že lekáreň je naozaj to, čo chcem a kde patrím. Moje skúsenosti dobré, či zlé, mi pomáhajú nájsť vždy dávku sebakontroly a vedieť  dať radosť a úsmev , aj keď nie je každý deň ružový.

                                                                                                             Jana Olejová

Leave a Reply